Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 25
За місяць : 1250
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Гадяцький коледж культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського
Гадяцький коледж культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського

 

imageГадяцький коледж культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського – заклад фахової передвищої освіти комунальної форми власності. Підпорядковується Управлінню культури Полтавської обласної держадміністрації. Готує фахівців різного профілю для галузі культури і мистецтва, у т.ч., за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Повне офіційне найменування закладу – Гадяцький коледж культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Заснований у 1935 р. як школа політосвіти з організаційно-масовим та бібліотечним відділами. Після звільнення Харкова від окупації у жовтні 1944 р. за постановою Ради народних комісарів УРСР школа політосвіти відновила роботу вже як технікум політосвіти з відділами бібліотечної і клубної роботи. У 1955 р. за Постановою Ради Міністрів УРСР, технікум переведено до м. Гадяча і перейменовано в Гадяцький технікум підготовки культосвітніх працівників. За Постановою Міністерства культури УРСР, з весни 1961 р. технікум перейменовано в Гадяцьке культурно-освітнє училище, у 1969 р. йому присвоєно ім’я І. П. Котляревського. У 1991 р. навчальний заклад перейменовано в Гадяцьке училище культури ім. І. П. Котляревського.  На пленарному засіданні 11-ї позачергової сесії VII скликання обласної ради від 09.12.2016 р. училище перейменовано у Гадяцький коледж культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського. Рішенням   пленарного засідання 33-ї сесії Полтавської обласної ради VII скликання від 03.06.2020, №1362 повне найменування змінено Гадяцький фаховий коледж культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Викладачами бібліотечних дисциплін тривалий час працювали Н. Близнюк, А. Мальчинська, Н. Сердюк, О. Суліковська, Т. Сосновська, В. Чернов, А. Чернова.

За 80 років у коледжі підготовлено понад 4 тис. бібліотечних працівників. Серед них – поети, члени Спілки письменників України Н. Баклай, М. Возіянов, заслужені працівники культури України М. Булда, В. Мокляк.

За спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» навчання здійснюється на денній та заочній формах навчання. Зміст навчання визначається освітньо-професійною програмою, структурно-логічною схемою підготовки, навчальними планами, програмами навчальних дисциплін, нормативними документами органів державного управління освітою та коледжу і відображається у відповідних підручниках, навчальних посібниках, методичних матеріалах, дидактичних засобах, а також під час проведення навчальних занять та інших видів освітньої діяльності.

Щороку коледж випускає 20-30 фахівців з бібліотечної справи, які отримують кваліфікацію молодших спеціалістів. Випускниками коледжу є понад 90% бібліотечних працівників Полтавщини. Нині серед провідних викладачів бібліотечних дисциплін – Л. Голуб, Н. Коблиця, С. Мосякіна. Базами навчання і виробничої практики є кращі бібліотеки Полтавщини.

У бібліотечно-інформаційному комплексі коледжу 29 тис. видань бібліотечного фонду, читальна зала на 40 місць, електронна читальна зала на 15 місць, сучасне технічне обладнання, електронний каталог, електронна база користувачів, формується медіатека.

З 2010 р. на базі коледжу діє відділення підвищення кваліфікації працівників закладів культури і мистецтв, на яких щороку проходять навчання понад 200 працівників бібліотек, закладів культури клубного типу, викладачів шкіл естетичного виховання.

 

image

 

 

 

Адреса коледжу: 37300,

Полтавська область, м. Гадяч, пл. Соборна,  

http://guc.org.ua/

 

 

 

 

Джерела

Полтавщина : енциклопед. довідник / ред. колегія: А. В. Кудрицький (відповід. ред.), І. Л. Бутич, В. Н. Жук та ін. – К. : Укр. енциклопедія ім. М. П. Бажана, 1992. – С. 154; 

Насменчук А. М. Гадяцьке училище культури ім. І. П. Котляревського: 50 років на Полтавщині / А. М. Насменчук // Гадяцький вісник. – 2005. – 26 лют.;

Криворучко В. Гадяцькому училищу культури – 75 / В. Криворучко // Село Полтавське. – 2010. – 17 верес. – С. 7;

Гадяцькому училищу культури – 80 // Гадяцький вісник. – 2015. – 5 черв. – С. 6,11;

Стромило К. Гадяцьке училище культури ім. І. П. Котляревського відсвяткувало 80-річний ювілей / Стромило К. // Гадяцький вісник. – 2015. – 12 черв. – С. 5.

Горошко Валентина Семенівна
Коблиця Наталія Григорівна
Мосякіна Світлана Павлівна
Статтю створено : 17.03.2017
Останній раз редаговано : 08.10.2020